כן GIVE בתקשורת: האם יזמים ישראליים מוכנים לתרום 2 אחוזים מהאקזיט שלהם למען הקהילה? (Geektime)

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin

לכתבה המלאה ב Geektime

מיזם ישראלי חדש ששואב השראה מ-The Giving Pledge של ביל גייטס ווורן באפט מסייע ליזמים ישראלים לנתב את הכסף שהם הרוויחו מהאקזיט או ההנפקה למטרות קצת יותר מועילות ומספקות מאשר עוד רכב או דירה.

בשנת 2010 החליטו וורן באפט וביל גייטס להקים את ״The Giving Pledge״, מיזם הפונה אל מיליארדרים (כמוהם) שמוכנים להתחייב לתרום את רוב הונם (מעל 50%) למטרות צדקה. כעת, יוזמה ישראלית חדשה בשם ״כן Give״ לוקחת את הקונספט, ומציגה את הגרסה שלה לתרומה לקהילה; מדובר בפלטפורמה שמטרתה לאפשר למייסדים, ליזמים, למשקיעים ולאנשי עסקים עם כסף פנוי בבנק להשקיע ביוזמות חברתיות ולרתום את כישוריהם לטובת החברה הישראלית.
סיפוק גדול יותר מכסף
פלטפורמת ״כן Give״ מבית ׳׳יכולים נותנים׳׳, פונה ליזמים ומייסדים של חברות שעסוקים כרגע בפיתוח החברה שלהם, אבל יודעים ובטוחים שהעתיד שלה ורוד, ושהם צפויים ליהנות מרווח הוני משמעותי בהמשך הדרך. בישראל ברוכת הסטארטאפים והאקזיטים, ניתן למצוא לא מעט יזמים צעירים שמתעשרים ברגע, ולא בדיוק יודעים מה לעשות עם כל הכסף שהתווסף להם לחשבון הבנק, ו-״כן Give״ כאן כדי לעזור.
הרעיון של המיזם הוא לאתר את אלו ״שרואים בהצלחה מעבר לרווח הפיננסי״, ורוצים להשתמש בהון שהם קיבלו כדי לסייע לזולת. מיה לפידות-עדות, מנהלת היוזמה, הסבירה לגיקטיים כי מטרתם היא לראות ״כיצד ההייטק הישראלי יכול להפוך גם להייטק חברתי. להוסיף את ה’סושיאל’ ל-‘סטארטאפ ניישן’ כפי שאנחנו אוהבים לקרוא לעצמנו. כלומר, שלצד ההצלחה העסקית יכולה להיות, וראוי שתהיה, גם השפעה חברתית״, אמרה.
המודל מבוסס על הבטחה והתחייבות אישית לביצוע השקעה חברתית משמעותית בארגון חברתי כלשהו, ע”פ בחירתו של ה-Giver״, לאחר אירוע מימוש האחזקות / הנכסים או הרווח על התשואה מהשקעה שביצע. מצד אחד, מדובר בהצהרת כוונות, כלומר לאו דווקא משהו פורמלי הכולל מסמך משפטי, אבל לטענת לפיד-עדות, ״התחייבות היא התחייבות״. במסגרת אותה התחייבות, ההשקעה המינימלית עומדת על 2% מהרווח האישי לאחר מס, כשהיא יוצאת לפועל רק אם אירוע המימוש (אקזיט לצורך העניין) אכן קרה. ניתן להגדיל את היקף ההשקעה, אך לא להקטינה מתחת ל-2%.
תהייה ושאלה שעולה לנו לראש, ובוודאי גם לכם, היא למה בעצם להצטרף ליוזמה שכזו, ולמה צריך אותם. כלומר, נניח שאני יזמת שהתמזל מזלה למכור את החברה שלה, אני יכולה להחליט בעצמי שאני תורמת לארגון חברתי מסוים, אני לא באמת צריכה אותם. כאן, עולה סוגיה הקאטץ׳, מה יוצא להם מזה? לדברי לפידות-עדות, הם לא גובים דמי ניהול ומדובר בשירות חינמי. כספי ההשקעה אינם עוברים דרכם, והם משמשים רק כגוף המייעץ ומלווה, כאשר הכסף עובר ישירות לעמותה או למלכ״ר.
על פניו, נראה כי מדובר בארגון ללא מטרות רווח, שכל תכליתו היא לספק ליווי וכלים כדי שאותם משקיעים חברתיים יבצעו את ההחלטה הנכונה ביותר, ויחוללו שינוי. הם ילוו אתכם לאורך כל התהליך, ימפו ביחד איתכם את תחומי העניין החברתיים שלכם, ויזהו את הארגונים המובילים העוסקים בתחומים אלו. המיזם, שהושק החודש, גייס לשורותיו כבר 10 משקיעים שהתחייבו לתרום לפחות 2% מרווחיהם העתידיים לזולת, והצפי הוא לגדול ל-50 משקיעים במהלך השנתיים הקרובות.

עשוי לעניין אותך